KALJUROTTA (SPALAX EHRENBERGI)
Kaljurotta (engl. naked mole-rat) on 20-300 jäsenen maanalaisissa kuningaterkeskeisessä yhteisössä asuva maamyyrärottiin kuuluva laji, joka on löydetty 1800-luvun puolivälissä, mutta tutkijat ovat kiinnittäneet siihen huomiota vasta 1970-luvun lopulla. Lajia kannattaakin tutkia, sillä se voi koostaan huolimatta elää jopa 28-vuotiaaksi geeniperimänsä ja hitaan aineenvaihduntansa takia. Etiopian, Somalian ja Kenian lisäksi lajia tapaa nykyisin myös amerikkalaisissa eläintarhoissa, joissa se on erittäin suosittu.

Mittoja ja tuntomerkkejä:

  • paino 25-70 grammaa
  • pituus häntä mukaanlukien 8-9 cm (hännän osuus 3-4 cm)
  • vaaleanpunainen/kellertävä iho, ei turkkia
  • ei ulkoisia korvia
Yhteisöt, joihin siis kuuluu kahdestakymmenestä aina kolmeensataan kaljurottaa, asuvat jopa neljä kilometriä pitkissä sokkelikoissa, joiden leveys on noin neljä senttiä ja syvyys aivan maanpinnasta aina kahteen metriin. Hierarkia on äärimmäisen tiukka ja se jakautuu seuraavien luokkien kesken:
  • kuningattaren hovi (kuningatar, poikue sekä puolisot)
  • sotilaat (mm. vartioivat tunneleiden päitä)
  • työläiset (kaivavat ja etsivät ruokaa ja toimivat mm. kuningattaren lepoalustana)
Luokan erottaa ominaishajusta, joka pysyy yllä jokaisen käydessä tasaisin väliajoin pyörimässä käymäläkolojen jätteissä, tämän vuoksi kaikilla luokilla on omat käytävänsä saniteettitiloja varten. Kahden kaljurotan kohdatessa käytävällä asettuu alempiarvoinen makaamaan ja ylempi kävelee tämän yli.

Muuta:

  • hampaat (joita voi liikuttaa toisistaan riippumatta) toimivat tuntoeliminä, aseina, ruokailussa ja eritoten kaivamisessa
  • ravintoa kasvin maanalaiset osat, tuhoavat usein perunapeltoja
  • maailman sisäsiittoisin nisäkäs, saman emon poikasilla 82% geeneistä samoja
  • pahin vihollinen: käärme. Kun käärme havaitaan tunnelin päässä, alkaa välittömästi tunnelin umpeenkaivaminen
  • lähes sokeita, suunnistavat kuonossa ja hännässä olevien tuntokarvojen sekä haju- ja tasapainoaistinsa avulla. Toisen teorian mukaan kaljurotilla on sisäinen kompassi ja ne suunnistavat maan magneettikentän avulla

Kaiken keskipiste - kuningatar:

  • muita kookkaampi
  • ainoa jolla lisääntymisoikeus
  • poikueita 4-5 vuodessa (keskimäärin 12 poikasta/poikue)
  • hedelmöittämisestä huolehtii 1-3 koirasta
  • erittää hajuainetta ja öykkäröi tavalla joka aiheuttaa muille naaraille stressin, joka taas muuttaa hormonituotantoa tehden nämä lisääntymiskyvyttömiksi
  • jos kuningatar kuolee, muutamat naaraat käyvät erittäinen verisen taistelun vapautuneesta paikasta

Yhteenveto:

Saa käydä melkoisen huono tuuri, että sattuu syntymään makkaran näköiseksi niljakkeeksi Somaliaan ja joutuu siellä vielä pahimmassa tapauksessa olemaan 28 vuotta pelkkänä orjatyöläisenä omassa ulostessaan!

Livekuvaa kaljurotista täällä

Lähteitä mm. Tieteen Kuvalehti, Carl Berger/University of Michigan / lpzoo.com & oinkernet.com (kuvat)